Direkte til indholdet
Gå til forsiden

Nyt fra Ribe Stift

 

Prædikener

Alle helgen

Alle helgens dag minder vi vores døde. Navnene på de døde og dem, vi har mistet læses op i mange af landets kirker, og vi mindes som pårørende deres betydning for os.

Billede af kirke om natten

Alle helgens dag minder vi vores døde. Navnene på de døde og dem, vi har mistet læses op i mange af landets kirker, og vi mindes som pårørende deres betydning for os.

Og selv om vi ikke har mistet nogen i familien det sidste år, så genkalder vi os i navnene og mindet alle dem, som har haft betydning for os, hvordan vores liv tager både farve af og formes af det liv, vi deler med hinanden.

Allehelgens dag er således sorgen og savnets dag, men også dagen for at sige tak for det, vi har fået givet og gives i livet med hinanden.

De danske kirkegårde er sådanne steder, hvor vi hver gang, vi besøger disse indhegnede steder bliver mindet ikke blot om døden som et vilkår, om sorgen og savnet af dem, vi har mistet, men også om betydningen andre har for os.

Kirkegården er stedet, hvor vi, hvis vi skulle glemme det i dagens hast, at dagen virkelig får navn af dem, vi deler den med.

¤

Selv om sammenhængen er en anden, så kan jeg føle mig både trøstet og finder jeg håb i, at vi netop i dag Allehelgensdag, på denne mindedag i evangeliet hører Jesus sige: I er jordens alt. I er verdens lys.

I er jordens salt. I er verdens lys. Jesu ord er formanende, men der er samtidigt noget opløftende og håbefuldt i dem. Vi må være, ja opfordres til af Guds egen søn til at være salt og lys.

Tænk sig, vi er givet mulighed for og opfordres til at være salt og lys. Ingen af delene kan vi jo undvære, hverken salt eller lys. Og det stærke i Jesu ord er, at lyset ikke kun er solens lys og saltet ikke er kun et mineral. Vi kan og skal med vores krop og mund, hænder og hele liv, søger at være både salt og lys.

Måske lidt klichefyldt sagt: vi har også ansvar for at andre får smag på livet. Og vi er sat til at være lys for hinanden. Vi er sat i verden for ikke blot for at lyse for os selv for at nære os selv i livet. Vi er til for andre. Vi har jo selv brug for saltet fra andre og for lyset, ikke blot saltet i havet og lyset fra himlen. Vi har brug for hinanden, og det er vores kald at være det, siger Jesus, Guds egen søn.

Og den vished og det kald udgår fra Jesus selv.

Vær saltet for andre!

Vær lys for andre!

Gud hjælpe os deri!

Amen

 
Ribe Domprovsti, Kannikegården, Torvet 15, 6760 Ribe. Tlf. 75 42 56 44, Email: ribe.domprovsti@km.dk
CVR nr.: 21276677 - EAN nr.: 5798000856677