Direkte til indholdet
Gå til forsiden

Nyt fra Ribe Stift

 

Prædikener

1. søndag i fasten

Vend om!

Fastetiden, som vi nu befinder os i, i kirkeåret, er tid til selvransagelse og måske ikke mindst tid til refleksion over det, vi mennesker gør, herunder også den menneskelige ondskab.

¤

Fortællingen om Kains mord på sin bror Abel hører til urhistorien i Det gamle Testamente og fortæller om den bitre frugt af menneskelig misundelse, nid, nag, had og vrede.

Abel har mere held med sig end sin bror Kain, og det gør Kain så vred, at han slår sin bror ihjel.

Historien om Kain og Abel er fortællingen om det første mord og om den første døde, og så ikke mindst historien om menneskets liv udenfor paradis, et liv, hvor menneskelig ondskab ikke blot gør vores blik flakkende, men også gør mennesket hvileløst. Som Gud dømmer Kain: ”Fredløs og flygtning skal du være på jorden!”( 1 Mos, 4,12).

¤

Sådan vidner fortællingen om Kain og Abel os om det, vi mennesker gør ved hinanden, og om hvordan denne ondskab, gør os hjemløse i verden.

Men, hvad de bibelske læsninger understreger, Gud konstaterer det ikke bare. Gud hudfletter os ikke kun, for som vi kan høre det i søndagens epistellæsning, så bliver vi også formanet til at handle anderledes: ”Far ikke vild, mine kære”, slutter brevlæsningen. ”Far ikke vild!” (1 Jak 1,16)

¤

Og evangeliet i dag føjer så endnu et eksempel til den stridbarhed mellem mennesker, som kan ødelægge så meget.

Evangelisten Lukas fortæller, hvordan apostlene kom i strid om, hvem der skulle regnes for den største. Et ikke bare absurd spørgsmål og meningsløs opgave. Jesus siger da også: Drop det. Ja han formaner sine tilhørere med følgende ord: ”Sådan skal det ikke være blandt jer”.

Jesu budskab er således: Tænk ikke på, hvem af jer, der er størst, men vær hinandens tjener. Det handler nemlig ikke om, hvem der størst, men om hvordan vi styrker andre.

Jesu formaning lyder: ”Og når du engang vender om, så styrk dine brødre.”

¤

Sådan peger de bibelske læsninger i dag Første søndag i fasten på vi menneskers ondskab og egoisme samtidig med, at formaningerne lyder: Vend om! Lad ikke misundelse og ondskab være jeres liv! Jeres opgave er en anden. Tjen og styrk hinanden!

Der er uendeligt meget brug for disse formaninger.  Også i dag, i denne polariserede tid, hvor mistroen næres, skellene vokser og hvor vi mennesker så let tænder af.

Et er, som vi hører det sagt til os i dag, at sådan behøver det ikke være.

Den formaning må vi tage til os, men dertil er der behov for også i dag, i morgen og i den fremtid, vi ser ind i at bede til Vorherre:

Gud,

Vi beder dig:

Forbarm dig over os.

Få os til at stoppe op

Når vi går med sænket ansigt

Og nægter at se op og møde den andens blik.

Løfte vores hoveder,

Fjern hadet og dæmp vreden i os,

og hjælp os i stedet i at styrke hinanden

Amen

 
Ribe Domprovsti, Kannikegården, Torvet 15, 6760 Ribe. Tlf. 75 42 56 44, Email: ribe.domprovsti@km.dk
CVR nr.: 21276677 - EAN nr.: 5798000856677