Direkte til indholdet
Gå til forsiden

Nyt fra Ribe Stift

 

Prædikener

Juleaften

Se til barnet! Glæd dig over Guds gaver! Og tag dem til dig og lev ud af dem! Her er hjælp i mørket. Her er støtte til at hjælpe vores uperfekte liv.

Billede af Miria med barnet

Prædiken juleaften 2022

Hvilken ømhed. Maria holder sit barn op til sig. Hun holder nænsomt om barnet og barnet strækker sig op mod hende. De gnider næse mod næse, kind mod kind.

Maria er moderen, som vil sit barn, og barnet søger hende. Sådan søgte den italienske billedhugger Donatello at skildre de to, Mariabarnet og Jesus, i et hvidt marmorrelief.

Og hvor er der dog meget nænsom nærvær i netop denne fremstilling fra det 15. Århundrede. Et øjeblik og en evighed af ren lykkefyldt væren. Helt rørende, så fuld af liv er denne skildring.

¤

Det er julens kerne, som kommer til udtryk i de to, mor og barn: 

Jesusbarnet, som strækker sig ud mod sin mor. Det er Gud, vi her skal se, som den, der giver sig hen til den levende verden. Den kærlighed, som ikke søger sit eget.

Og det er Maria, som i sin holden om barnet, konkretiserer modtagelsen af barnet i verden. Maria har båret sit barn, har født det, og hun glæder sig over det og tager hånd om det, tager imod.

Her i denne stund mellem mor og barn, skildret af Donatello i den hvide relief, møder himmel og jord, Gud og menneske, tid og evighed hinanden.

Vi bliver i de to mindet om det, som er det væsentligste i livet: kærligheden, glæden, omsorgen og godheden.

Ja vi bliver mindet om alt det, som så let forsvinder i mellem os, når vi forfalder til at gøre livet til en ørken for hinanden og når vi efterlader andre alene i mørket.

Det er ikke det, vi er sat i verden for. 

Julens budskab er: 

Se til barnet! Glæd dig over Guds gaver! Og tag dem til dig og lev ud af dem! Her er hjælp i mørket. Her er støtte til at hjælpe vores uperfekte liv.

Se til moderen og barnet! Og husk det væsentlige i livet! Lad dig inspirere af de to, Maria og Jesusbarnet til at gøre det, du egentlig er sat i verden for nemlig at række ud imod andre og drag omsorg for andre!

Julenat møder Guds kærlighed netop verden. Hyrderne på marken og englen på nattehimlen forstod det og forkyndte den glæde. 

Salmedigteren Brorson kunne om noget give udtryk for den inderlighed og det forunderlige nærvær, som vi nu er givet af julens glæde. Ind imellem kan det måske forekomme nærmest lidt for sødt og sentimentalt, men denne inderlighed og dette nærvær, vi nu er givet julenat, er der ingen grund til at nedgøre. Tværtimod, glæd dig!

Glædelig jul

 

 
Ribe Domprovsti, Kannikegården, Torvet 15, 6760 Ribe. Tlf. 75 42 56 44, Email: ribe.domprovsti@km.dk
CVR nr.: 21276677 - EAN nr.: 5798000856677